”Laajassa kuvassa Suomessa tulisi nyt ymmärtää, että radikalismia on Suomessakin, ja siksi uhka-arvioiden oltava reaaliaikaisia”, Paatero sanoo. KUVA: Kuvituskuva
Mainos

Laurea-ammattikorkeakoulussa 5. – 6.4. järjestettävien valtakunnallisten suuronnettomuuspäivien pääpuhuja, entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero peräänkuuluttaa konkreettisia toimia Suomen kokonaisturvallisuuden kehittämiseen.

Terroriteot mahdollisia Suomessa

Turussa elokuussa 2017 tapahtunut, kahden ihmisen kuolemaan johtanut väkivallanteko osoitti, että terroriteot ovat mahdollisia myös Suomessa. Tätä mieltä on Mikko Paatero.

Ääri-islamistinen terrori saapui Suomeen

”Turun hyökkäyksen motiivi oli ääri-islamistinen ja ensimmäinen tämän kaltainen teko Suomessa”, Paatero sanoo.

Mainos

”Vaikka Turun tapahtumien herättämä keskustelu on mielestäni yksipuolistunut liikaa terrorismiin ja se torjuntaan, on tapaus tärkeä herätys pohtimaan entistä tarkemmin joukkomurhiin varautumisen lisäämistä Suomessa.”

Suomessa on radikalismia

Laurean yhdessä Suomen Ensihoidon Kenttäjohtajat ry:n kanssa toteuttamilla opintopäivillä käsitellään radikalisoitumista ja pelkoa herättävän väkivallan riskiä Suomessa sekä viranomaisten varautumista tällaisiin tapahtumiin.

”Laajassa kuvassa Suomessa tulisi nyt ymmärtää, että radikalismia on Suomessakin, ja siksi uhka-arvioiden oltava reaaliaikaisia”, Paatero sanoo.

Konkreettisia toimenpiteitä ei ole tehty

Viranomaisten yhteistoiminnassa ja poikkeuksellisiin kriisitilanteisiin varautumisessa entinen poliisiylijohtaja Paatero peräänkuuluttaa kokonaisturvallisuuden tarkastelemista.

”Kokonaisturvallisuudesta puhutaan paljon, mutta konkreettisia toimenpiteitä rakenteiden kehittämiseksi ei ole tehty”, hän esittää.

Lisää virkamiehiä – Nykyiset ei riitä?

”Jos todellista kokonaisturvallisuutta ja sen kehittämistä halutaan, tulisi mielestäni perustaa Suomeen kaikki niin sanotun kovan turvallisuuden asiat kokoava turvallisuusministeriö. Samoin tarvittaisiin valmistelufoorumi kokonaisturvallisuuden asioiden käsittelyyn. Tällä hetkellä meillä on turvallisuuskomitea, mutta se ei selvästikään riitä”, Paatero jatkaa.

Oikeudessa ei edes tiedetä miten suhtautua terrorismiin

”On mielenkiintoista nähdä, miten oikeus suhtautuu Turun tapauksessa vaatimukseen terroristisessa tarkoituksessa tehdystä rikoksesta. Olen itse sitä mieltä, että se on epätodennäköistä, ja siksi lainsäädäntöä tulisi myös tältä osalta selkiyttää”, Paatero päättää.

Lisätietoa suuronnettomuuspäivistä LINKKI

Lähde: Laurea

UUTISSUORA