Länsisatama on jo Euroopan toiseksi vilkkain matkustajasatama Britannian Doverin jälkeen.
Mainos

Viime vuonna Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä ylitti 17 miljoonaa, ja Helsingin sataman kautta kulki lähes 12 miljoonaa matkailijaa.

Matkailu lisääntynyt

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi viime vuonna lähes viisi prosenttia edellisvuodesta. Kansainvälisten lentojen matkustajien osuus oli 84 prosenttia eli yli 14 miljoonaa matkustajaa. Kansainvälisten lentojen matkustajamäärä on noussut koko 2010-luvun ajan keskimäärin viisi prosenttia vuodessa, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsaus 1/2017 -julkaisusta.

“Lisääntynyt matkailu näkyy erityisesti majoitus- ja ravitsemisalan yritysten liikevaihdon kasvuna. Alan liikevaihto kasvoi viime vuonna 5,8 prosenttia, kun taas kasvu oli kaikilla toimialoilla 2 prosenttia.

Mainos

MaRa-alan henkilöstömäärä lisääntyi lähes kolme prosenttia eli 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin kaikilla toimialoilla. Helsingin seudulle on tulossa runsaasti uutta majoituskapasiteettia, ja sille on myös kasvavaa kysyntää. Isojen kongressien ja muiden tapahtumien aikana on jo vaikeaa löytää hotellimajoitusta”, toteaa Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen.

Uutuuttaan hohtava T2
Uutuuttaan hohtava Terminaali 2

Euroopan toiseksi vilkkain matkustajasatama

Helsingin sataman kautta lähteneiden ja saapuneiden matkustajamäärä kasvoi viime vuonna kolme prosenttia lähes 12 miljoonaan. Suurin osa laivaliikenteen matkustajista on suomalaisia ja toiseksi suurin osa virolaisia. Muissa maissa, erityisesti Aasiassa asuvien matkustajien määrä on kuitenkin kasvanut nopeasti.

Helsingin ja Tallinnan välisen liikenteen osuus matkustajista oli 73 prosenttia. Tällä vuosikymmenellä Helsingin ja Tallinnan välinen liikenne on kasvanut keskimäärin 4,5 prosenttia vuodessa.

“Länsisatama on jo Euroopan toiseksi vilkkain matkustajasatama Britannian Doverin jälkeen. Erityisesti työmatkaliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä on voimakkaassa kasvussa, ja työvoimaa liikkuu molempiin suuntiin. Uuden Länsiterminaali 2:n valmistuttua matkustajamäärien voidaan odottaa kasvavan yhä nopeammin kuluvan vuoden aikana”, Pakarinen uskoo. 

Venäläisten turistien määrä puolittunut

Hotelliyöpymisten määrä Uudenmaan hotelleissa lisääntyi viime vuonna neljä prosenttia nousten 5,2 miljoonaan. Ulkomaisten vieraiden osuus yöpymisistä on lähes puolet, määrä nousi seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Ulkomaisten vieraiden kärkimaat olivat Saksa, Ruotsi, Venäjä, Iso-Britannia, Kiina ja Yhdysvallat.

Venäläisten hotellivieraiden yöpymiset ovat supistuneet alle puoleen vuodesta 2012, jolloin yöpymisiä oli yli 400 000 kappaletta, viime vuonna alle 200 000. Vähennys on kompensoitunut muilta alueilta, erityisesti Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta tulleella lisäyksellä.

Lähteet: Finnavia, lentoliikenne; Helsingin Satama, laivaliikenne; Tilastokeskus, majoitustilasto, Helsingin seudun kauppakamari.

UUTISSUORA