Mainos

Jacob´s Creek rikkoo rajoja ja haastaa rohkeasti viininvalmistuksen perinteet. Suomen tunnetuin australialainen viinimerkki* toi kaksi vuotta sitten kotimaansa markkinoille ainutlaatuisen, viskitynnyrissä kypsyneen täyteläisen Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz –punaviinin, joka vihdoin on saatavana myös Suomessa. Kotimaassaan Australiassa tämä uutuusviini on ollut menestys: lanseerauksen jälkeen tehdyn nettipohjaisen kuluttajatutkimuksen mukaan viinin ostaneista peräti 85 % suosittelee viiniä ystävilleen ja 86 % ostaa sitä uudelleen.

Kypsyy tammitynnyrissä

Shiraz-rypäleet poimitaan Barossan laakson tarhoilta helmi-maaliskuussa. Viini saa nimensä sen kaksinkertaisesta tammitynnyrikypsytyksestä. Se kypsyy ensin 12-18 kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen 100 % viinistä viimeistellään lähes 20 vuotta vanhoissa skotlantilaisissa viskitynnyreissä, jotka on valmistettu amerikkalaisesta rinnevalkotammesta. Viskitynnyrikypsytyksen aikana viinin voimakkaat tanniinit toimivat antioksidanttina edesauttaen täyteläisten, mutta pehmeiden aromien kehittymisen. Viskitynnyriviimeistely tuo viiniin lisää ulottuvuutta ja rakennetta, ja tekee siitä täyteläisemmän ja pehmeämmän.

Eri tynnyrit toimivat eri tavoin

Jacob´s Creekin viinintekijätiimi juuri eläkkeelle jääneen Bernard Hickinin johdolla kokeili eri viinirypäleitä eri viskien käyttämiin tammitynnyreihin kahden vuoden ajan. “Eri viskien käyttämät tynnyrit toimivat eri tavoin eri rypäleiden kanssa, joten vei aikaa ymmärtää viskitynnyrikypsytyksen todellinen vaikutus viiniin. Oikean rypäleen ja sitä parhaiten täydentävän viskitynnyriyhdistelmän löytäminen vaati vuosien työn, ennen kuin löysimme tasapainoisen kokonaisuuden ja pääsimme erinomaiseen lopputulokseen.”, vastikään viinitekijätiimin johtoon ja Jacob´s Creekin pääviinintekijäksi nimitetty Ben Bryant selittää.

Mainos

Arvostetut viinikriitikot ovat ylistäneet viiniä. Master of Wine Bob Campbell antoi sille 92 pistettä ylistäen sen pehmeyttä sekä vaniljaisia ja suklaisia aromeita. Australian kenties tunnetuin ja yksi arvostetuimmista viinikriitikoista James Halliday antoi viinille peräti 93 pistettä kuvaillen sitä mausteiseksi, pehmeätanniiniseksi viiniksi, jossa on runsaasti herkullista luumua ja lakritsaa tammen jäädessä hienostuneesti taka-alalle. Alko luokittelee sen makutyyppiin ”mehevä & hilloinen” luonnehtien sitä seuraavasti: erittäin täyteläinen, keskitanniininen, marjainen, mausteinen, tamminen.

Jakelijan kotisivut LINKKI

UUTISSUORA