Hiv-tartunnan riski suojaamattomassa seksissä on korkea Venäjällä, missä suurin osa tartunnan saaneista on ilman toimivaa lääkitystä.
Mainos

Suurin osa suomalaisten hiv-tartunnoista todetaan keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla miehillä. Valtaosa tartunnoista tulee ulkomaan matkailun kautta.

Hiv-tartuntoja löytyy erityisesti Thaimaassa, Venäjällä ja Virossa matkailevilla. Tartunnan mahdollisuus ei kosketa ainoastaan nuoria.

Yli puolet miesten tartunnoista matkailun kautta

“Suomalaisista tartunnan saaneista heteromiehistä joka kolmas on ylittänyt viidenkympin rajapyykin, ja vanhimmat tartunnan kanssa elävät ovat yli 80-vuotiaita. Suomalaiset heteromiehet saavat tuplamäärän hiv-tartuntoja naisiin verrattuna. Erityinen piirre miesten hiv-tartunnoissa on, että niistä yli puolet saadaan matkailun kautta. Siksi tuomme hiv-testit matkailijoiden luo, kertoo terveyden edistämisen suunnittelija Sanna Rantanen Suomen Punaisesta Rististä.

Ilmaiseksi Hiv-pikatestiin

Mainos

Hiv-pikatestiin pääsee Vartiuksen raja-aseman läheisyyteen parkkeeratussa testausautossa. Rajan ylittäjille on kahvin lisäksi tarjolla kondomeja, liukuvoiteita ja tietoa turvallisesta seksistä.

Venäjällä tartunnan saaneet ilman lääkitystä

Hiv-tartunnan riski suojaamattomassa seksissä on korkea Venäjällä, missä suurin osa tartunnan saaneista on ilman toimivaa lääkitystä. Ilmaisella testauksella pyritään ennaltaehkäisemään seksitautitartuntoja, joita suomalaiset saavat matkustaessaan itänaapurissa.

“Olemme huomanneet, että monet matkailevat miehet eivät hakeudu omalle terveysasemalleen testiin. Yksi syy saattaa olla, että miesten on vaikea ottaa seksiasioita puheeksi tutun lääkärin tai hoitajan kanssa. Terveysalan ammattilaisilla onkin tuhannen taalan paikka hoksata, että seksitautitestejä, myös sitä hiv-testiä, kannattaa tarjota iäkkäämmällekin asiakkaalle. Erityisesti, jos asiakas matkustaa paljon”, Hivpointin suunnittelija, sairaanhoitaja Mervi Valjus sanoo.

Varttuneemmilla miehillä haasteita kondomin kanssa

Kondomin käyttöön liittyy haasteita etenkin varttuneemmilla miehillä. Esimerkiksi erektio-ongelmat voivat vaikuttaa siihen, että suojausta ei käytetä.

“Kaiken ikäisillä on lupa nauttia turvallisesta seksistä. Erektiolääkkeiden avulla kondomin käyttö helpottuu, ja kondomeitakin löytyy eri kokoa ja mallia. Kondomi on kuitenkin ainoa keino suojautua seksitaudeilta yhdynnässä ja suuseksissä”, Valjus muistuttaa.

Hiv-testausta järjestetään perjantaina 22.9. klo 14–19 ja lauantaina 23.9. klo 10–15 Vartiuksen raja-asemalla.

Lähde: Suomen Punainen Risti

UUTISSUORA