Seuraamme mielenkiinnolla miten asiat kehittyvät.
Mainos
Taustaa: Yle uutisoi medioissaan 31.1.2017 “klikkiotsikolla”

Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa 

Kyseinen uutisointi olisi ollut normaalisti läpihuutojuttu YLEn yhteiskunnallisia pelisääntöjä kunnioittamattomassa yrityskulttuurissa, mutta nyt toimittaja Päivi Happosen “uutisoinnista” nousi kohu; YLE paljasti Puolustusvoimien salassa pidettäväksi määrättyä materiaalia.

Kuvakaappaus YLEn verkkosivuilta
Kuvakaappaus YLEn verkkosivuilta – YLE paljasti oikeudettomasti Puolustusvoimien salaiseksi määrättyä aineistoa

YLEn päätoimittaja tunnusti vahingossa

Kun asiasta nousi kohu ja puolustuministeri Jussi Niinistökin kiisti uutisen paikkaansa pitävyyden, YLEN päätoimittaja Riikka Venäläinen puolustautui uutisointia ja tunnusti Iltalehdessä YLEn osallistuneen Puolustusvoimien salassapidettävän tiedon tahalliseen levittämiseen ja urkkimiseen.

Kuvakaappaus ILTALEHTI: YLE käyttää myyriä puolustusvoimien sisällä
Kuvakaappaus ILTALEHTI: YLE käyttää korkeassa asemassa olevaa myyrää puolustusvoimien sisällä

 Merkittävässä asemassa oleva lähde Puolustusvoimien sisällä?

Mainos

Yhteiskunnallisesti kyse on äärimmäisen vakavista asioista ja vähintäänkin hämärästä toiminnasta.

  1. Miten puolustusvoimien sisällä voi olla merkittävässä asemassa oleva lähde,               joka vuotaa, vastoin määräyksiä, salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja Yleisradion toimittajille?
  2. Miksi verovaroin pyöritettävä Yleisradio tahallisesti paljastaa ja levittää, joukkoviestimiä käyttämällä, Puolustusvoimien salassapidettävää materiaalia.

Pääsevätkö YLE ja MYYRÄ kuin koirat veräjästä?

Alla olevat kappaleet ovat Suomen rikoslaista:

Turvallisuussalaisuuden paljastaminen

Joka oikeudettomasti julkistaa tai toiselle välittää, luovuttaa tai ilmaisee taikka tällaista tarkoitusta varten oikeudettomasti hankkii tiedon seikasta, joka Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi on säädetty tai määrätty salassa pidettäväksi tai joka tekijän tieten on sen laatuinen, että sen paljastuminen on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle, on tuomittava turvallisuussalaisuuden paljastamisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Yritys on rangaistava.

Tuottamuksellinen turvallisuussalaisuuden paljastaminen

Joka törkeästä huolimattomuudesta oikeudettomasti julkistaa taikka toiselle välittää, luovuttaa tai ilmaisee tiedon seikasta, joka Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi on säädetty tai määrätty salassa pidettäväksi, on tuomittava tuottamuksellisesta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lähteet: YLE, Iltalehti, Suomen Laki

UUTISSUORA