Tulli takavarikoi kotietsinnän yhteydessä suomalaismiehen asunnosta denaturoimisaineita sisältävän etanolin lisäksi amfetamiinia ja marihuanaa. Kuva: Tulli
Mainos

Tulli on tutkinut rikoskokonaisuutta, jossa virolaisen 1970-luvulla syntyneen miehen epäillään tuoneen Suomeen Latviasta peräisin olevaa denaturoitua etanolia, jonka vahvuus on yli 90 prosenttia. Tulli epäilee saman miehen myös salakuljettaneen Ruotsista Suomeen nuuskaa yhteensä 192 kiloa vuosina 2017–2018. Tutkintaan liittyvässä kotietsinnässä löydettiin myös huumausaineita.

Väärennettyä vodkaa

Tullin esitutkinnan perusteella virolaisen miehen epäillään myyneen maahantuodut 650 etanolilitraa vuoden 2017 aikana Kuopiossa asuvalle 1970-luvulla syntyneelle suomalaismiehelle. Tulli takavarikoi helmikuussa 2018 kotietsinnän yhteydessä suomalaismiehen asunnosta 210 litraa etanolia ja yli 500 vodkaetikettiä. Lisäksi asunnosta löytyi tyhjiä puolen litran muovipulloja ja suuri määrä pullon korkkeja.

Myytiin päihdekäyttöä varten

Tullin takavarikoiman etanolin on todettu Tullilaboratorion tutkimuksissa sisältävän denaturoimisaineita, mutta sitä ei ole tehty juomakelvottomaksi, kuten Suomen ja EU:n lainsäädäntö edellyttää myytävänä olevilta etanolivalmisteilta. Tullin esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että denaturoimisaineita sisältävää etanolia on myyty sellaisenaan ja vodkana yksityishenkilöille päihdekäyttöä varten Pohjois-Savon alueella.

Mainos

Tulli takavarikoi kotietsinnän yhteydessä suomalaismiehen asunnosta denaturoimisaineita sisältävän etanolin lisäksi amfetamiinia ja marihuanaa.

Eikä siinä vielä kaikki

Tullin esitutkinnan mukaan virolaismiehen epäillään etanolin lisäksi tuoneen vuosina 2017–2018 Ruotsista Suomeen nuuskaa yhteensä 192 kiloa edelleen myytäväksi. Tulli takavarikoi tammikuussa 2018 miehen kuljettamasta autosta 53 kiloa nuuskaa. Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että miehen aiemmin maahantuoma nuuska on myyty pääkaupunkiseudulla.

Tulli epäilee myös ostajia

Tulli on tutkinut etanolin ja nuuskan laitonta maahantuontia törkeänä veropetoksena ja salakuljetuksena. Alkoholin ja nuuskan ostajia Tulli epäilee laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä tai lievästä laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä. Takavarikoitujen huumausaineiden osalta Tulli epäilee suomalaismiestä huumausainerikoksesta.

Denaturoimisaineita sisältävää etanolia on myyty sellaisenaan ja vodkana yksityishenkilöille päihdekäyttöä varten Pohjois-Savon alueella.

Tullin esitutkinnan aikana selvinneiden ja kulutukseen päätyneiden ja takavarikoitujen alkoholin ja nuuskan vältettyjen verojen määrä on yhteensä noin 95 000 euroa.

Tulli on esitutkinnan aikana kuulustellut rikoksesta epäiltyinä yhteensä 16 henkilöä. Kaksi henkilöä on ollut esitutkinnan vuoksi vangittuna. Tapauksen esitutkinta on kesken Tullissa.

Lähde: Tulli

UUTISSUORA