Tekijät ovat olleet valmiita käyttämään voimakasta väkivaltaa saadakseen uhreilta rahat haltuunsa. Kuva ei liity tapahtumiin. Kuvituskuva
Mainos

Helsingin poliisi tutkii useita alkuvuoden aikana tapahtuneita ryöstöjä, joiden epäillään liittyvän netissä sovittuihin huumekauppoihin. Tapauksia on poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan kymmenkunta, joista suurin osa on tapahtunut Itä-Helsingissä.

Uhritkin satuilevat poliisille

Uhrit ovat kertoneet sopineensa Tor-verkossa esimerkiksi ase-, auto- tai elektroniikkakaupat ja tulleensa ryöstetyksi sovitussa tapaamispaikassa. Poliisilla on kuitenkin syytä epäillä, että todellisuudessa myyjä ja ostaja ovat sopineet huumekaupoista. Osa uhreista on viimeistään kuulusteluissa myöntänyt kaupankäynnin kohteena olleen huumausaineet. Kauppojen vuoksi Helsinkiin on tultu kauempaa maakunnista asti.

Rottaverkko

Poliisille on selvinnyt, että huumeidenkäyttäjien keskuudessa liikkuu tieto ryöstetyksi tulemisen vaarasta. Tor-verkossa toimivalle Sipulikanavalle on jopa perustettu Rottaverkko eli vihjepalsta, jossa huumausaineiden ostajia varoitetaan “epärehellisistä myyjistä”.

Kuvakaappaus Sipulikanavalta
Mainos

Tämä vahvistaa poliisin epäilyä siitä, että ryöstöt liittyvät netissä käytävään huumausainekauppaan. Sekä uhreilla että epäilyillä tekijöillä on huumausainerikostaustaa.

Tutkinnanjohtajan mukaan voidaan puhua ilmiöstä, joka alkoi viime vuoden loppupuolella.

Voimakasta väkivaltaa

Osa rikoksista on erittäin vakavia sen takia, että tekijät ovat olleet valmiita käyttämään voimakasta väkivaltaa saadakseen uhreilta rahat haltuunsa. Vakavimmat vammat ovat olleet leikkaushoitoa vaativia kallovammoja.

Kuvakaappaus Sipulikanavan Rottaverkosta

Parikymppisiä ulkomaalaistaustaisia

Poliisin tietojen mukaan ryöstöihin ovat syyllistyneet useat eri porukat. Uhrien kuvausten mukaan tekijöinä ovat olleet pääsääntöisesti ulkomaalaistaustaiset noin parikymppiset nuoret miehet.

Tällä hetkellä neljään eri tapaukseen liittyen on pidätettynä yhteensä kahdeksan nuorta miestä. Osa heistä on alaikäisiä. Koska tutkinta on kesken, poliisi ei voi antaa julkisuuteen tarkempia tietoja tekijöiden iästä tai kansalaisuudesta.

Lähde: Poliisi

UUTISSUORA