Tulli takavarikoi 20 000 euroa käteistä rahaa, joka oli maksettu kuriireille huumausaine-erästä. Kuva: Tulli
Mainos

Tulli on tutkinut huumausaineiden salakuljetus- ja levitysorganisaatiota, joka toi Hollannista Suomeen yli 23 kilogrammaa amfetamiinia. Huumeiden katukauppa-arvo olisi ollut noin 590 000 euroa.

Liettualaiset kuriirit

Tulli takavarikoi loppukesästä 2017 Helsingissä sijainneesta maastokätköstä yli 18 kiloa amfetamiinia, jonka kaksi liettualaista kuriiria oli tuonut Suomeen. Tulli otti välittömästi kiinni molemmat liettualaiset kuriirit ja huumausaineet maastokätköstä noutaneen suomalaisen miehen. Lisäksi Tulli takavarikoi 20 000 euroa käteistä rahaa, joka oli maksettu kuriireille huumausaine-erästä.

Toiminta ollut jatkuvaa

Tullin esitutkinnan perusteella Suomeen oli tuotu aiemmin kesällä 2017 viiden kilon amfetamiinierä, joka kätkettiin samalle maastoalueelle Helsingissä. Tullin esitutkinnan perusteella tämä erä on myyty edelleen Suomessa, ja siitä on saatu noin 50 000 käyttöannosta.

Mainos

Rikoskokonaisuuteen liittyen Tullin esitutkinnan aikana on vangittu viisi henkilöä Suomessa. Epäillyt ovat Suomen ja Liettuan kansalaisia. Yksi liettualaisista epäillyistä otettiin kiinni ulkomailla ja luovutettiin eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella Suomeen.

Tapaamiset Tallinnassa

Tullin esitutkinnassa selvisi, että amfetamiinin maahantuonnista Suomeen sovittiin suomalaisen päätekijäksi epäillyn ja liettualaisen huumausaineiden salakuljetuksen järjestelijäksi epäillyn kesken Tallinnassa, Virossa. Heidän epäillään tavanneen useaan kertaan ennen huumausaineiden maahantuontia ja sopineen maahantuonnin järjestelyistä.

Huumeet haettiin Hollannista

Tullin esitutkinnassa selvisi myös, että huumausaineet maahantuoneet kuriirit saivat tehtäväkseen noutaa huumausaineet Hollannista, josta ne tuotiin henkilöautoilla Saksaan, ja sieltä edelleen Suomeen.

Tulli on tutkinut huumausaineiden salakuljetusta ja levitystä useana törkeänä huumausainerikoksena. Rikoskokonaisuuden esitutkinta Suomessa on valmistunut ja rikoskokonaisuus on siirtynyt syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Lähde: Tulli

UUTISSUORA