"Lakiluonnoksessa on unohdettu kaikki sote-uudistukselle asetetut alkuperäiset tavoitteet"
Mainos

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin liittohallitus tyrmää sote-uudistuksen keskiössä olevan Sipilän hallituksen esittämän esitysluonnoksen valinnanvapaudesta.

“Lakiluonnoksessa on unohdettu kaikki sote-uudistukselle asetetut alkuperäiset tavoitteet”, toteaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Veronmaksajille kallis malli

Liiton mielestä tärkeimmiksi kriteereiksi on otettu yritystoiminnan edut ja toiminnan valvonnan poistaminen, mutta veronmaksajille kaavailtu järjestelmä tulee kokonais-vaikutuksiltaan selvästi nykyistä mallia kalliimmaksi.

Suomella ei ole varaa kokeiluihin

Mainos

Liitto toteaa, että sote-uudistuksen tavoitteena oli hallituksen mukaan varmistaa ihmisille yhdenvertaiset ja nykyaikaiset sosiaali- ja terveyspalvelut järkevillä kustannuksilla. Hallitus halusi nostaa asiakkaat ja yritykset keskiöön, mutta myöntää omissa selvityksissään, että kalliiksi tulee ja onnistumista mittaavat tuloksetkin ovat vielä hämärän peitossa. Suomella ei ole varaa tällaisiin kokeiluihin“, toteaa puheenjohtaja Silja Paavola.

Terveyserot kasvavat ja seurauksena kermankuorinta

SuPerin näkemyksen mukaan valinnanvapaus yhdistettynä suunniteltujen sote-keskusten asiakkaiden listautumisvaatimukseen tulee johtamaan terveyserojen kasvamiseen, koska terveempi ja yrityksille helpompi asiakaskunta tullaan valikoimaan voimakkaan markki-noinnin seurauksena eli ns. kermankuorintana.

Asiakkaat, jotka tarvitsevat todella paljon palveluja, eivät tulisi pääsemään taitavampien toimijoiden asiakaslistoille, eivätkä he tulisi käyttämään palveluja kuten terveempi väestönosa.

Mahdollista toteuttaa

 

Puheenjohtaja Paavolan mukaan maakunta- ja sote-uudistus on mahdollista toteuttaa, mutta se edellyttää merkittäviä muutoksia valinnanvapauteen ja julkisen sektorin toimijoiden yhtiöittämispakosta luopumista.

Lähde: Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

UUTISSUORA