Tilanne johtaa siihen, että yritysten on hankala kasvaa ja luoda uusia työpaikkoja.
Mainos

Tahallinen viivyttely maksamisessa näyttää olevan Suomessa maan tapa. Kun eurooppalaiset yritykset kertovat asiakkaidensa venyttävän maksuaikoja ensisijaisesti taloudellisten vaikeuksien takia, Suomessa pääsyynä pidetään tahallista viivyttelyä.

maksuviiveet

Mitä suurempi yritys – Sen varmemmin maksuja viivytellään

Tahalliseen viivyttelyyn uskoo useampi kuin kaksi kolmesta yrityspäättäjästä Suomessa. Vielä vuosi sitten taloudellisia vaikeuksia pidettiin maksuviiveiden suurimpana syynä myös Suomessa.

Mainos

“On tietenkin hyvä uutinen, että asiakkaiden taloudelliset vaikeudet eivät enää aiheuta yhtä paljon maksuviiveitä kuin vuosi sitten, mutta tahallisen viivyttelyn yleistyminen entisestään on sekin huolestuttavaa. Maksuaikojen venyttämisestä on syntynyt kierre, koska yritykset joiden asiakkaat venyttävät maksuaikojaan ovat pakotettuja maksamaan myös omat laskunsa hitaammin”, toteaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitialta.

Isot yritykset vedättävät PK-sektoria

Maksuaikoja venytetään myöhässä maksamisen lisäksi myös toisella tapaa: vaatimalla jo alun perinkin pidempää maksuehtoa.

Onko teitä pyydetty hyväksymään pidempiä maksuehtoja kuin mitä olisitte valmiita antamaan?
Onko teitä pyydetty hyväksymään pidempiä maksuehtoja kuin mitä olisitte valmiita antamaan?

“Tämä etenkin pk-yritysten liiketoimintaa hankaloittava ilmiö on tunnistettu jo pitkään, mutta valitettavasti tilanne on ajan myötä vain pahentunut. Nyt jo 76 prosenttia suomalaisista yrityksistä kertoo, että heitä on painostettu hyväksymään pidempiä maksuehtoja kuin mitä he olisivat valmiita myöntämään, ja pakon edessä suurin osa (75 %) joutuu ne myös hyväksymään”, Iskala kertoo.

Seurauksia koko yhteiskunnalle

Maksuviiveillä on vakavia seurauksia koko yhteiskunnalle. Joka neljännessä yrityksessä kärsitään niiden vuoksi likviditeettiongelmista ja joka kymmenes kertoo koko liiketoiminnan vaarantuvan niiden takia. Tilanne johtaa siihen, että yritysten on hankala kasvaa ja luoda uusia työpaikkoja.

Lähde: Tiedot perustuvat Intrum Justitian maksutaparaporttiin. Raportti perustuu 29 Euroopan maassa helmi-maaliskuussa 2017 toteutettuun kyselytutkimukseen. Raportissa vertaillaan maakohtaisia ja kansainvälisiä trendejä maksukäyttäytymisessä ja maksutavoissa. www.intrum.fi/maksutaparaportti

UUTISSUORA