Jos olet työtön, sinut voidaan määrätä puoleksi vuodeksi yritykseen töihin työttömyystuella.
Mainos

Ammattiliitto Pro – Suomen hallitus on tarttunut vanhaan ideaan ”palkat valtion maksettaviksi” ja ehdottaa pitkäaikaistyöttömiä töihin yrityksiin työttömyystuella.

“Tämä menee liian pitkälle. Hallitus haluaa nöyryyttää työttömiä ja pakottaa ihmiset ilmaiseksi työvoimaksi, tätä ei tule missään nimessä hyväksyä”, toteaa puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta. Pro kutsuu kaikki ammattiliitot mukaan vastustamaan hallituksen edesvastuutonta työllisyyspolitiikkaa.

Kuusi kuukautta töissä työttömyystuella

Jos olet työtön, sinut voidaan määrätä puoleksi vuodeksi yritykseen töihin työttömyystuella. Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mielestä maan hallituksen uusin esitys työelämäkokeiluksi lähtee täysin väärään suuntaan.

Työttömät ilmaistyövoimaksi yrityksille

Mainos

Jos työttömän voi saada töihin ilmaiseksi, sittenhän kannattaisi potkia vakituiset pihalle ja ottaa ilmaista työvoimaa. Kokeilu romahduttaa jatkuessaan normaalin palkkatason ja työehtosopimukset. Työmarkkinoiden vääristäminen ilmaisella työvoimalla on täysin edesvastuutonta politiikkaa. Ilmeisesti hallitus on päättänyt juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä palauttamalla suomalaiset työmarkkinat sata vuotta taaksepäin.

“Mihin ilmaistyö lopulta johtaa? Mitä tapahtuu Suomen verokertymälle ja kestävyysvajeelle, jos valtio lähtee maksamaan tätä uutta yritystukea. Onko valtiolla tosiaan varaa maksaa palkat yritysten puolesta?, Malinen tuumailee.

Ilmaistyöstä toiseen

Jos hallitus haluaisi aidosti edistää työllisyyttä, tulisi työttömyystukea voida käyttää palkkatukena mahdollistamaan työllistymistä. Näin työllistyvät saisivat myös kartutettua työeläkettä itselleen. Pro kannattaa järkeviä toimia pitkäaikaistyöttömyyden purkamiseksi, mutta tässä esityksessä ei ole mitään järkeä. Hallituksen esityksellä luodaan uusi luokka työmarkkinoille, johon kuuluvat ihmiset vain kiertävät ilmaistyöstä toiseen.

Hallituksen testi

Hallitus aikoo testata viidessä kunnassa uutta niin sanottua työelämäkokeilua, joka on suunnattu pitkäaikaistyöttömille. Kokeiluun osallistuva työtön työskentelisi työttömyysetuuden turvin enintään vuoden ajan joko kunnalla tai yksityisessä yrityksessä. Yrityksessä työtön voisi työskennellä kokeilujaksosta enintään kuusi kuukautta. Kokeilun toteutustapoja ei rajoiteta yksityiskohtaisesti, mutta työnteon lisäksi ”työelämäkokeiluun sisältyisi aina kunnan järjestämä, kokeilun aikana henkilölle annettava ohjaus ja valmennus”, hallituksen esityksessä todetaan.

Täydet tunnit

Työelämäkokeilun päivittäinen kesto voisi olla vähintään neljä ja enintään kahdeksan tuntia päivässä ja viikoittainen kesto enintään viisi päivää. Käytännössä rajaukset ovat sellaiset, että ne mahdollistavat täyden työviikon tekemisen, eivätkä rajaukset näin ollen rajaa ilmaisen työvoiman käyttöä muuten kuin määräaikaisuuden osalta.

“Tällä hetkellä Suomen valtio käyttää 6 miljardia euroa vuodessa työttömyyden kustannuksiin. Jos valtio maksaisi kaikkien palkansaajien palkat, se vaatisi 70 miljardia euroa vuodessa. Mistä tämä rahoitettaisiin?, Malinen ihmettelee.

“Tällainen politiikka ei ole hyvinvointiyhteiskunnan arvojen mukaista millään tavalla”, Malinen päättää.

Lähde: Ammattiliitto Pro

UUTISSUORA