"Poliisi pääsi neljän keski-ikäisen ulkomaalaismiehen jäljille aktiivisten tutkintatoimenpiteiden avulla."
Mainos

Helsingin poliisi tutkii kuuden asuntomurron sarjaa, jonka epäillyt tekijät otettiin kiinni Espoossa tiistaina 9.1.2018. Asuntomurrot tehtiin Espoossa ja Helsingissä sijaitseviin kerrostaloasuntoihin tammikuun alussa yhden viikon sisällä.

Asunnoista anastettiin pääasiassa elektroniikka ja koruja.

Valvontakamerakuvat keskiössä

“Poliisi pääsi neljän keski-ikäisen ulkomaalaismiehen jäljille aktiivisten tutkintatoimenpiteiden avulla. Myös yhden rikospaikan lähettyviltä saaduista valvontakamerakuvista oli suurta hyötyä. Miehet vangittiin viime perjantaina todennäköisin syin epäiltyinä törkeisiin varkauksiin. Kyse on liikkuvasta, rajat ylittävästä rikollisuudesta”, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pertti Sovelius Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Rikolliset ovat vikkelästi liikkuvaa sorttia

Mainos

“Liikkuvat rikolliset ovat nimensä mukaisesti nopeasti liikkuvia, ja heidän kiinni saaminen edellyttää poliisilta ripeitä tutkintatoimia. Näissä jutuissa korostuvat poliisilaitosten välinen yhteistyö sekä nopea tutkijatason tiedonvaihto, Sovelius jatkaa.

Rysän päältä kiinni

Länsi-Uudenmaan ja Helsingin poliisilaitosten partiot havaitsivat miehet viimeisimmän murtokohteen välittömässä läheisyydessä ja ottivat heidät kiinni lyhyen takaa-ajon jälkeen. Samalla varmistui, että miehet olivat juuri murtautuneet kahteen eri asuntoon. Murtojen tekotapa vastasi aiempia saman sarjan tapauksia.

“Mikäli epäiltyjä ei olisi saatu kiinni, olisi asuntomurtosarja erittäin todennäköisesti jatkunut“, Sovelius arvioi.

Anastettua omaisuutta saatu takaisin

Poliisi on saanut kiinnioton yhteydessä ja sen jälkeen suoritetussa kotietsinnässä haltuunsa tekovälineen sekä lähes kaiken asunnoista anastetun omaisuuden. Osa tavaroista on jo palautettu asianomistajille.

Murtojen tekotapa oli sellainen, että asuntojen ovet turmeltuivat pahoin. Ovien ja lukkojen korjaamisesta on koitunut huomattavaa taloudellista vahinkoa, toteaa rikoskomisario Pertti Sovelius.

Asianmukaiset lukitukset voivat hidastaa voroja

Soveliuksen mukaan asianmukaiset lukitukset sekä asuinhuoneistojen ovissa että kerrostalojen ulko-ovissa voivat hidastaa murtovarkaita.

Eivät lukitukset välttämättä murtovarkaita kokonaan pysäytä, mutta ainakin ne vaikeuttavat rikollista toimintaa. Mikäli havaitsee kerrostalon rappukäytävässä tai muun asuintalon ympäristössä henkilöitä, joiden epäilee olevan liikkeellä rikollisin aikein, on asiasta ilmoitettava viipymättä poliisille hätänumeroon soittamalla”, Sovelius neuvoo.

Lähde: Poliisi

UUTISSUORA