Yhä useampi suomalainen kuluttaja ja yrittäjä joutuu arjessaan petoksen tai petoksen yrityksen kohteeksi.
Mainos

Suomen Asiakastieto – Petosten määrä on tällä vuosikymmenellä kasvanut huimasti. Rikolliset tehtailevat nimenomaan rahallisesti pieniä petoksia, jolloin sanktiot jäävät vähäisiksi, mutta selvittelyn vaiva on suuri.

Yhä useampi suomalainen kuluttaja ja yrittäjä joutuu arjessaan petoksen tai petoksen yrityksen kohteeksi. Rikoksentorjuntaneuvoston joulukuussa 2017 julkistaman katsauksen petosrikosten määrä on 2010-luvulla kaksinkertaistunut. Esimerkiksi vuonna 2016 poliisin tietoon tuli yli 40 000 petosta tai petoksen yritystä.

Vanhukset ja vammaiset kohteina

“Ongelma on räjähtänyt käsiin ja ehkä pahinta asiassa on se, että usein petokset kohdistuvat vanhuksiin ja vammaisiin eli uhreiksi joutuvat helpoimmin ne, jotka eivät kykene tunnistamaan vaaraa”, huomioi Rikoksentorjuntaneuvoston työryhmän jäsen kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski.

Laissa petostehtailijan porsaanreikä

Mainos

Tekijät sen sijaan ovat Velitskin mukaan tarkasti perillä siitä, miten oikeusjärjestelmä toimii ja millaisia seurauksia teoista on. Tyypillisesti petoksia kirjaimellisesti tehtaillaan. Samalla tekijällä voi olla kymmeniä uhreja, mutta yksittäistapauksissa rahalliset vahingot jäävät pieniksi. Tähän on selvä syy.

Tekijät tietävät, että alle 500 euron rikoksista ei joudu pakkokeinojen kohteeksi. Näissä piireissä kymmenen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus on ”ei mitään”! Pitäisi olla mahdollisuus määrätä ehdoton vankeusrangaistus, sillä yleensä lyhytkin ehdoton rangaistus on tehokas”, Velitski huomauttaa.

Oikeuslaitokselle laajat petosvyyhdit ovat hitaita ja työllistäviä, samalla kalliiksi tulevia prosesseja.

Ville Kaupin kirjoittama artikkeli on julkaistu Luottolista-lehdessä 1/2018.

Lähde: Suomen Asiakastieto

UUTISSUORA