Mainos

Pelastakaa Lapset vaatii Saudi-Arabian liittolaisia ja kauppakumppaneita, myös Suomea, välittömästi keskeyttämään sotatarvikkeiden viennin maahan. Saudi-Arabia on syyllistynyt Jemenissä toistuviin kansainvälisen oikeuden loukkauksiin.

Luottamus Saudi-Arabiaan horjunut

”Kansainvälisen yhteisön luottamus Saudi-Arabiaan on tällä viikolla horjunut. Saudi-Arabian toiminta Jemenissä on herättänyt vakavia kysymyksiä jo yli kolmen vuoden ajan. Jemenissä toistuvat siviileihin ja elintärkeään infrastruktuuriin kohdistuvat hyökkäykset kertovat karua kieltä siitä, kuinka Saudi-Arabia syyllistyy jatkuvasti kansainvälisen oikeuden loukkauksiin. Kaikki sodan osapuolet ovat syyllistyneet kansainvälisen oikeuden loukkauksiin ja Suomen hallituksen asettuminen tukemaan yhtä konfliktin osapuolista on täysin kestämätön tilanne”, sanoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Yli 6000 lasta kuollut tai vammautunut

Pelkästään viime viikon aikana 700 jemeniläisen lapsen arvioidaan kuolleen nälkään, koleraan sairastui arviolta 1500 lasta. YK:n arvioiden mukaan yli 6000 lasta on kuollut tai vammautunut väkivaltaisuuksien seurauksena vuoden 2015 maaliskuun jälkeen. Jemeniä uhkaa nyt YK:n mukaan maailman pahin nälänhätä sataan vuoteen. Tämä tilanne on täysin ihmisen aiheuttama ja siihen ovat syyllisiä kaikki konfliktin osapuolet.

Suomi hyväksyy hiljaisesti – Raha ratkaisee

Mainos

”Suomen tulee näyttää esimerkkiä: kansainvälisen oikeuden halveksunnalla täytyy olla seurauksia. Kaiken aseteollisuuden viennin lopettaminen Saudi-Arabiaan ja sen Jemenissä sotaa käyville liittolaisille, lähettäisi selkeän viestin. Sotatarvikkeiden vientikiellon pitää olla voimassa, kunnes voimme olla varmoja, ettei yhtäkään Suomesta lähtöisin olevaa sotatarviketta käytetä rikkomaan Jemenin lasten oikeuksia”, Hanna Markkula-Kivisilta sanoo.

“Niin pitkään kun Jemenin lapset elävät sodan keskellä, tulee Suomen yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa tehdä kaikkensa suojellakseen näitä lapsia ja heidän perheitään, ja yrittää löytää konfliktille rauhanomainen ratkaisu – sotilaallista ratkaisua ei ole olemassa.”

Lapset kärsivät

“Jopa sodassa on säännöt. Suomi ei voi antaa hiljaista hyväksyntää sille, että Saudi-Arabia liittolaisineen rikkoo kansainvälistä oikeutta Jemenissä. Lapset kärsivät tästä sodasta vakavimmat seuraamukset.” Markkula-Kivisilta jatkaa.

Pelastakaa Lapset kerää nimiä vetoomukseen Suomen aseviennin lopettamiseksi Jemenin konfliktin osapuolille: www.pelastakaalapset.fi/vetoomus/jemen

Jemenin humanitäärinen kriisi

Jemenin humanitaarinen kriisi on laajasti tunnustettu maailman pahimmaksi. Maailman ruokaohjelman mukaan jopa 13,4 miljoonaa jemeniläistä kärsii vakavasta ruokaturvattomuudesta ja tarvitsee ruoka-apua selviytyäkseen. Noin 400 000 lasta on vakavasti aliravittuja, ja vähintään 1,8 miljoonaa lasta ja 1,1 miljoonaa raskaana olevaa tai imettävää naista kärsii akuutista aliravitsemuksesta.

Lähde: Pelastakaa Lapset Ry

UUTISSUORA