Kantelussa pyydetään oikeusasimiestä puuttumaan siihen, että eduskunta on alkanut tuhota tiedot ennen kuin niitä pystytään antamaan.
Mainos

Päätoimittajien yhdistys ja 29 tiedotusvälinettä ovat tänään kannelleet eduskunnan oikeusasiamiehelle tavasta, jolla eduskunta on toiminut vierailijalistansa julkisuuskiistassa.

“Demokraattisessa yhteiskunnassa avoimuus on tärkeää. Erityisen tärkeää on, että lainsäätäjä itse noudattaa lakeja”, sanoo Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja, Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi.

“Lisäksi lobbarirekisterin perustaminen olisi tärkeää avoimuuden lisäämiseksi“, katsoo Ahosniemi.

Mainos

Kantelussa ovat yhdistyksen lisäksi mukana Suomen Tietotoimisto, Helsingin Sanomat, Yle, Svenska Yle, MTV:n uutiset, Suomen Kuvalehti, Hufvudstadsbladet, Ilta-Sanomat, Iltalehti, Kauppalehti, Maaseudun Tulevaisuus, Aamulehti, Turun Sanomat, Kaleva, Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Karjalainen, Satakunnan Kansa, Lapin Kansa, Keskipohjanmaa, Ilkka, Pohjalainen, Kainuun Sanomat, Etelä-Saimaa, Itä-Savo, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat ja Länsi-Savo.

Eduskunta pimittää ja tuhoaa tiedot tahallisesti

Korkein hallinto-oikeus linjasi jo joulukuussa 2016, että eduskunnan vierailijarekisterin ja kulunvalvontapöytäkirjojen merkinnät tulevat julkisiksi tekohetkenään, jollei salassapitosäännöksistä muuta johdu.

Kantelussa pyydetään oikeusasimiestä puuttumaan siihen, että eduskunta on alkanut tuhota tiedot ennen kuin niitä pystytään antamaan. Toimittajat eivät ole saaneet tietoja edes samalta päivältä tai pyytämällä niitä etukäteen. Kantelijat eivät pidä uskottavana, etteivät eduskunnan resurssit mahdollistaisi sitä. He pyytävät siksi oikeusasiamiestä arvioimaan, onko eduskunnan toiminta asiassa ollut hyvän tiedonhallintatavan mukaista.

Lisäksi oikeusasiamiestä pyydetään puuttumaan siihen, että eduskunta on edellyttänyt virkamiehen vastaukseen tyytymättömien toimittajien tekevän asiasta oikaisupyynnön kansliatoimikunnalle, vaikka julkisuuslaissa on säädetty tiedon pyytäjän kannalta yksinkertaisemmasta menettelytavasta.

Lähde: Päätoimittajien yhdistys

UUTISSUORA