Aikooko poliisi sulkea Janitskinin tutkintavankeuteen epämääräiseksi ajaksi? 
Mainos

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on tuotu viime yönä Andorrasta Suomeen. Janitskin on tällä hetkellä poliisivankilassa Helsingissä. Helsingin käräjäoikeus päättää vankeuden jatkamisesta ensi viikolla.

Henkilökohtainen vaino alkaa?

Jo vuonna 2016 Helsingin poliisi vaati Espanjasta pyöritetyn MV-lehden verkkojakelun keskeyttämistä. Helsingin käräjäoikeus kuitenkin tyrmäsi poliisin vaatimuksen.

Keskeyttämishakemuksen käräjäoikeudelle oli jättänyt tämänkin juttusarjan tutkinnanjohtaja rikostarkastaja Harri Saaristola. MV-lehti on julkaissut artikkeleita myös rikostarkastaja Saaristolasta.

Pahikset linnaan – hyvikset jatkaa

Mainos

Janitskinia epäillään muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, salassapitorikoksista, rahankeräysrikoksista ja rahapelirikoksista.

Poliisihallitus sulkee silmänsä 

Sosiaalisessa mediassa esiintyvät laajamittaiset ja  rahapelirikokset Suomessa ovat järjestäytyneet noin 20 henkisen julkkiskoplan ja suositun verkkojulkaisun käsiin. Laki ei ole kaikille sama.

Poliisihallituksella on ollut selkeä tieto julkkisliigan räikeistä rahapelirikoksista, mutta se jostain syystä on sulkenut silmänsä ja kiiltokuvajulkkikset jatkavat toimintaa. Janitskin tai MV-lehti ei kuulu tähän etuoikeutettujen joukkoon.

Janitskinin salassapitorikokset liittynevät siihen, että hän on julkaissut MV-lehdessa itseään koskevia, salaiseksi julistettuja, oikeuden päätöksiä. Onneksi kukaan ei kuollut.

Esitutkinta venyy

“Esitutkinta on loppuvaiheessa, mutta edelleen kesken. Hieman ennen Janitskinin luovuttamista Suomeen poliisille selvisi, että anonymiteetin turvin toimineita henkilöitä on syytä epäillä osin samoista ja muista samaan rikoskokonaisuuteen liittyvistä rikoksista. Tämä saattaa vaikuttaa esitutkinnan kestoon”, selittää Saaristola

Henkilökohtainen kosto?

Janitskin on ollut vangittuna Andorrassa elokuusta 2017 asti. Outoa on se se, että poliisi ei ole kuulustellut epäiltyä koko vangitsemisen aikana. Epäilyjä Janitskinin sulkemisesta tutkintavankeuteen mielivaltaiseksi ajaksi on esitetty.

“Janitskinin kuulustelut aloitetaan mahdollisimman pian. Muiden epäiltyjen kuulustelut on jo suoritettu. Myös he ovat olleet aiemmin eri tehtävissä MV-lehdessä. He ovat kuitenkin toimineet koko ajan nimimerkkien suojissa. Sen enempää emme voi tässä vaiheessa heistä kertoa”, Saaristola lopettaa.

Lähde: Poliisi

UUTISSUORA