Mainos

Mainonnan eettinen neuvosto antoi tänään sekavan huomautuksen koskien paljon julkisuutta saanutta Laidun Hereford Oy:n mainoskampanjaa “Parempaa lihaa kuin Tinderissä”.

Huomautus oli perusteiltaan vähintäänkin omituinen, sillä mainonnan eettinen neuvosto päätteli sanan liha halventavan naisia ja sen olevan tasa-arvoa loukkaava.

Onko mainonnan eettinen neuvosto pihalla?

Tinder on alkujaan suosittu mobiili deittipalvelu-aplikaatio, ja nykyisten ominaisuuksien myötä se on muuttunut yhä enemmän sosiaalisen-median alustaksi. Tällä hetkellä Tinderin käyttäjiä arvioidaan globaalisti olevan yli 50 miljoonaa.

Mainos

On vaikeaa kuvitella mitä eettisen neuvoston jäsenien ajatusmaailmassa on liikkunut, heidän päädyttyä langettavaan huomautukseen. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että pääkaupunkiseudun puhekielessä ja armeijaslangissa sana LIHA tarkoittaa miehen sukupuolielintä.

Järki hoi – Älä jätä

Luottamustehtävissä vaikuttaminen vaatii yleensä hyvää yleistietämystä, sivistystä ja järjen käyttöä. Jos järkeä ei käytetä niin perustelut järjen käyttämättömyydelle luottamustehtävissä pitäisivät olla hyvät. Tietämättömyys ei luottamustehtävissä ole selitys.

Mainonnan eettisen neuvoston sekoilua

LAUSUNTOTIIVISTELMÄ: Ilmaisussa ”Parempaa lihaa kuin Tinderissä” sana lihaa viittaa naisiin. Se toistaa ja vahvistaa naisista annettavaa halventavaa mielikuvaa. Ilmaisu on tasa-arvoa loukkaava.

Bussin sisätilojen mainoksessa on ollut teksti ”Netissä sinua odottaa sonni”.

Lihatuotteita mainostavan yrityksen mainoksissa on käytetty ilmaisuja ”Parempaa lihaa kuin Tinderissä” ja ”Netissä sinua odottaa sonni”.

Mainosten hyvän tavan mukaisuuden osalta neuvosto toteaa, että lihatuotteiden mainoksessa ilmaisu ”Parempaa lihaa kuin Tinderissä” voidaan tulkita viittaavan naisiin. Esitetyssä yhteydessä naisiin viittaava sana ”liha” toistaa ja vahvistaa naisista annettavaa halventavaa mielikuvaa. Ilmaisun voidaan katsoa olevan tasa-arvoa loukkaava.

Mainonnan eettinen neuvosto

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Päivi Romanov sekä jäsenet Partner Sirpa Juutinen, toimitusjohtaja Rainer Lindqvist, vastaava päätoimittaja Ville Pohjonen, OTK Johanna Suurpää ja Chief Compliance Officer Raija Tuokko.

Koko älyvapaan huomautuksen voit lukea täältä

Lähde: Kauppakamari

UUTISSUORA