K-ryhmä kertoo kauppapaikalle tulevan uuden K-kauppiaan valinnasta myöhemmin.
Mainos

Palvelualojen ammattiliitto PAMin Pirkanmaan aluetoimisto selvittää parhaillaan K-Supermarket Villilässä ilmennyttä työntekijöihin kohdistunutta epäasiallista kohtelua ja seksuaalista häirintää. Työnantajan kanssa käyty neuvottelu päättyi tuloksettomana.

Tutkintapyyntö Aluehallintovirastoon

“Työntekijät ovat joutuneet kokemaan K-Supermarket Villilässä epäasiallista kohtelua ja seksuaalista häirintää. Kauppiaan törkeä käytös on kohdistunut nykyisiin ja entisiin työntekijöihin. Olemme yrittäneet selvittää asiaa kyseisen kauppiaan kanssa, mutta hän kiistää toimineensa väärin“, PAMin aluepäällikkö Elisa Penders kertoo.

Kesko: “Esitetyt väitteet ovat vakavia, ja on hyvä, että viranomaiset tutkivat tapahtumia. K-ryhmässä suhtaudutaan K-Supermarket Villilän työntekijöiden raportoimaan häirintään äärimmäisen vakavasti, ja selvitämme tapauksen osaltamme erittäin perusteellisesti.”

Mainos

 

PAM – Myös luottamusmiestä häiritty

Työntekijät ovat Pendersin mukaan joutuneet toistuvasti muun muassa sanallisen seksuaalissävytteisen häirinnän kohteeksi. Siitä tehdyt ilmoitukset eivät ole työpaikalla johtaneet toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Häirittyjen joukossa on myös työntekijöiden valitsema luottamusmies.

Kesko: K-Supermarket Villilän kauppias on irtisanonut sopimuksen Keskon kanssa, ja hän lopettaa kauppiaana 31.10.2017. K-Supermarket Villilän työntekijät ovat K-ryhmän kauppiasmallin mukaisesti työsopimussuhteessa kauppiaan oman yrityksen kanssa. K-ryhmä kertoo kauppapaikalle tulevan uuden K-kauppiaan valinnasta myöhemmin.

Vanhentuneita elintarvikkeita palvelutiskille

Työnantajan epäasiallinen kohtelu on ilmennyt työntekijöille sairauspoissaoloista suuttumisena. Lisäksi työnantaja on velvoittanut työntekijöitä käyttämään vanhentuneita elintarvikkeita palvelutiskien ruokien valmistukseen sekä painottanut, että työntekijän tehtäviin kuuluu myös myymälävarkaiden kiinniottaminen.

Kesko: “K-ryhmän tietoon on tullut myös, että kyseisen kaupan palvelutiskiltä on myyty vanhentuneita elintarvikkeita. K-Supermarket-ketju on puuttunut asiaan välittömästi.”

PAM kiristi Keskoa mustamaalaamisella

Häirinnän poistaminen kuuluu työnantajan vastuuseen. Penders odottaa Keskon puuttuvat kauppiaan epäasialliseen toimintaan.

“Oletan, että Kesko puuttuu tilanteeseen ripeästi. Kauppiaan toiminta on sekä Keskon että koko kaupan alan maineen kannalta hyvin ikävä. Alan arvostusta ja vetovoimaa eivät lisää tilanteet, jossa työntekijät joutuvat häirityksi työpaikallaan”, Penders toteaa.

Penders muistuttaa, että jokaisella, joka kokee häirintää, on oikeus pyytää apua ja nostaa asia esille. Seksuaalisävytteiset puheet, tekstiviestit, pukeutumiseen liittyvä kommentointi, koskettelu, uhkailu tai nälviminen eivät kuulu työpaikalle. Hänen mielestään häirintään ei saa tottua, eikä siitä saa tulla ikinä asia, jonka koetaan kuuluvan työhön tai työpaikalle.

Lähteet: PAM, Kesko

UUTISSUORA