Valvottavia kohteita eli ravintoloita ja siivousalan yrityksiä oli yhteensä 36.
Mainos

Poliisi järjesti yhdessä Aluehallintoviraston, Rajavartiolaitoksen, Tullin ja Pelastuslaitoksen kanssa helatorstain aattoyönä 24.–25.5.2017 ravintola- ja siivousalan yritysten valvonnan. Valvonta liittyi poliisin valtakunnalliseen pimeän ulkomaisen työvoiman ja työntekijöiden veronumeroiden valvontateemaan.

Työaikarikkomuksia

Helsingissä järjestetyssä valvonnassa paljastui kaksi työaikarikkomusta, yhdeksän pelastusrikkomusta ja ulkomaalaisrikkomus. Kaikista näistä kirjattiin rikosilmoitukset.

Työaikarikkomus tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät esimerkiksi työvuorolistat ole nähtävillä yrityksen seinällä.

Mainos

“Toisesta kiinni jääneestä yrityksestä nämä työaikalistat puuttuivat kokonaan ja toisessa paikassa kävi ilmi, että listoja oli olemassa kahdet: Epävirallisessa listassa oli huomattavasti enemmän työtunteja kuin virallisessa listassa”, kertoo komisario Heli Aaltonen Helsingin poliisilaitokselta.

Pikkurikkeitä

Pelastusrikkomuksella tarkoitetaan taas yleisesti sitä, että esimerkiksi yrityksen tiloissa sijaitsevan pelastustien eteen on koottu tavaraa niin, ettei pelastustie ole esteetön.

“Onnettomuuden sattuessa työntekijät, asiakkaat ja yhteistyökumppanit eivät välttämättä pääsisi ulos tiloista, mikäli pelastustien eteen on koottu tavaraa. Lain mukaan tulee huolehtia siitä, että pelastustiet ovat esteettömät”, Aaltonen muistuttaa.

Vain yksi työluvaton jäi kiinni

Valvonnassa paljastuneessa ulkomaalaisrikkomuksessa oli kyse siitä, että eräässä yrityksessä oli työntekijä, jolla ei ole työnteko-oikeutta Suomessa.

Valvottavia kohteita eli ravintoloita ja siivousalan yrityksiä oli yhteensä 36. Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 83 työntekijää, joista ulkomaalaisia oli 38.

“Valvonta oli erittäin onnistunut ja eri viranomaisten yhteistyö sujui jouhevasti ongelmitta”, Aaltonen päättää.

Lähde: Poliisi

UUTISSUORA