Insinööriliitto IL ry:n puheenjohtaja Samu Salo. Kuva: Insinööriliitto
Mainos

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo on raivoissaan lehtitiedoista, joiden mukaan Nokian Alcatel-Lucent-kaupan yhteydessä yritys on antanut Ranskalle takuun työpaikkojen säilymisestä.

Suomalaiset poliitikot saamattomia

“Ranskalaiset poliitikot ovat näköjään paljon suomalaisia virkaveljiään ja -sisariaan parempia painostaessaan yhtiöitä säilyttämään työpaikat kotimaassaan”, Salo tylyttää.

Salo viittaa Helsingin Sanomien uutiseen, jonka mukaan Nokia on luvannut lisätä tutkimus- ja tuotekehityksen työpaikkoja Ranskassa. Kun yhtiö ilmoitti syyskuussa vähentävänsä 600 työpaikkaa Ranskassa, Salo pelkää Suomelle jäävän Nokian suunnitelmissa Musta-Pekka käteen.

Mainos

Hänen mielestään on kyseenalaista, onko yhtiön ja ranskalaisten tekemä mahdollinen sopimus liiketaloudellisesti järkevä. Suomessa alan osaaminen on korkeammalla tasolla ja työvoimakustannukset halvempia.

Suomen etu ei kiinnosta

“On pakko kehua Ranskan valtiota, kuinka hyvin se osaa huolehtia maansa työvoimasta globaalin talouden ja työmarkkinoiden paineessa”, Salo sanoo.

Hänen mielestään kotimaista yt-lainsäädäntöä on syytä tarkistaa.

“Taas kerran olemme tilanteessa, jossa Nokian Suomen työntekijät joutuvat pelkäämään omien työpaikkojensa puolesta. Syy on se, että meillä irtisanominen on liian helppoa ja halpaa“, Salo jatkaa.

Risto Siilasmaa istuu kahdella pallilla

Salo kaipaa Nokian johdolta täsmällistä tietoa siitä, miten Alcatel-Lucent-kaupan yhteydessä on sovittu ja mitä ei. Hän muistuttaa Teknologiateollisuus ry:n asettaneen tavoitteeksi lisätä Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa.

Risto Siilasmaa on sekä Teknologiateollisuus ry:n että Nokian hallituksen puheenjohtaja. Salo on kiinnostunut kuulemaan, miten Risto Siilasmaan johtaman Nokian strategia ja toimet tukevat Teknologiateollisuuden tavoitetta.

“Nyt näyttää siltä, että ei mitenkään”, Salo huomauttaa.

Lähde: Insinööriliitto il ry

UUTISSUORA