Uuno Turhapuro - Vesa-Matti Loiri
Mainos

Lukijalta HS Nyt – liitteelle

Uuno Daavid Goljat Turhapuro on laiska, hurmaava ja osin epäsiistikin mies, jonka tunnusmerkkejä ovat hieman rikkinäinen verkkopaita, tummunut helmiäishymy ja yletön ruokahalu.

Upporikasta appiukkoa unohtamatta, Uuno onkin koko kansan tuntema monitoimimies, lähes Suomalaisen komediahistorian kansallissankari.

HS Nyt-liite – Tupla-Uuno onkin rasistinen elokuva

HS NYT humoristisen ilmaisun - Hannu Seikkulan komedian rasisimi kiristää katsojan hermoja tuplasti.
HS NYT humoristisen ilmaisun – Hannu Seikkulan komedian rasisimi kiristää katsojan hermoja tuplasti.

Journalistin työ on haasteellista. Pitäisi kai olla jonkin lajin objektiivinen ammattilainen mutta aina se ei onnistu ja kaikki eivät alalle edes sovellu. Kirjoitettuihin arvosteluihin ei ole tarkoituksena tuoda omia keksittyjä perversioita tai uhkakuvia.

Suomen elokuvahistorian helmiä

Mainos

Uuno -elokuvia tehtiin vuosina 1973–2004 kaikkiaan 19 kappaletta. Alun perin elokuvia oli tarkoitus tehdä vain yksi, mutta suuren suosion siivittämänä elokuvia tehtiin aina vain lisää. Uuno on Vesa-Matti Loirin ja edesmenneen Spede Pasasen kehittämä hahmo.

Tupla-Uuno elokuvaa kävi elokuvateattereissa katsomassa huikeat 245 883 katsojaa, DVD-vuokraukset ja useat TV-esitykset takaavat sen , että elokuva on suurelle osalle suomalaisia tuttu jo ennestään. Uuno-elokuvia voisi jopa kutsua Suomen elokuvahistorian kansallisaarteiksi, piti niistä sitten tai ei.

Illan elokuva Tupla-Uuno on valmistunut vuonna 1988 eli lähes 30 vuotta sitten, eikä tiettävästi mikään taho ole elokuvaa rasistiseksi herjannut ennen Helsingin Sanomien 13.1.2017 ilmestynyttä NYT-liitettä.

Rasismi on loukkaava syytös

NYT-liitteen TV-elokuva-arvostelija oli antanut elokuvalle yhden tähden, ja jostain syysta leimaten sen rasistiseksi. Kaikeksi muuksi Uuno Turhapuro-elokuvia voi haukkua mutta rasismi on elokuvista kaukana. Rasismi on voimakas syystös missä tahansa yhteydessä. Tämä myös “vastuullisten” valtakunnan ykkösmedioiden tulisi huomioida.

Tuossa tilanteessa ainoa kysymys voi olla: “Miten meni niinku omasta mielestä?

Uuno Turhapuro - Vesa-Matti Loiri
Uuno Turhapuro – Vesa-Matti Loiri

Julkinen anteeksipyyntö Uunolta ja Hannu Seikkulalta. Rasistikortin heiluttelijan irtisanoutuminen “vastuulliselta” mediasektorilta voisi myös olla paikallaan.

Nimimerkki: Helsingin Sanomat hävetkää!

UUTISSUORA