Suomalaiset juovat itsensä hengiltä?
Mainos

Viro nostaa alkoholiveroaan reippaasti jo tänä vuonna. Vuosittaisten 10-15 %:n korotusten lisäksi on tulossa muun muassa 70 %:n korotus oluen verotukseen.

Ryhtiliike vai rahankeräys suomalaisilta?

“Viro on tehnyt alkoholipolitiikassaan tuntuvan ryhtiliikkeen ja lähtenyt pohjoismaisen alkoholipolitiikan tielle. Alkoholin verotus kiristyy ja sen mainontaa rajoitetaan”, Ehkäisevä päihdetyö EHYT Ryn tiedotteessa todetaan.

Tosiasiassa pieni veronkorotus on tulossa, mutta vaikutus loppuhintoihin on mitättömän pieni.

Pomppaus 11 eurosta 18 euroon?

Mainos

Viron valtiovarainministeriön edustaja Dimitri Jegorov on aiemmin arvioinut STT:lle veroratkaisujen saattavan merkitsevän olutsalkun hinnan pompahdusta nykyisestä noin 11 eurosta jopa 18 euroon.

“Viron veronkorotukset tulevat näkymään myös Suomessa. Meidän ei ole järkevää tuoda kauppoihin 5,5 %:ia juomia hillitäksemme Viron tuontia. Viron veroratkaisut hillitsevät viinarallia”, väittää Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen.

Tenkasen väitteeseen ei ole minkäänlaista faktapohjaa ja  Suomen alkoholiverotus on kuitenkin maailman huippuluokkaa. Suomen kannalta on järkevä hillitä kasvanutta Viroon suuntautuvaa viinarallia.

Vero laskee – Suomalaiset juovat itsensä hengiltä?

“Lyhyellä tähtäimellä nyt kaavailtu alkoholilakiuudistus voi lisätä kasvaneesta myynnistä syntyneitä verotuloja. Toisaalta muutos nostaa alkoholin kokonaiskulutusta, kasvattaa julkisen talouden menoja ja näkyy haittoina kansanterveydessä”, EHYT Ry peloittelee.

“On luonnollista, että elinkeinoelämä pyrkii edistämään oman kenttänsä liikevaihdon kasvua. Vastuullinen päättäjä ottaa kuitenkin huomioon kokonaishyödyn eikä perusta päätöstään yhden toimialan etuihin”, lobbaa Tenkanen

Vuonna 2015 oluen kokonaiskulutus Suomessa oli 20,5 miljoonaa litraa sataprosenttisena alkoholina laskettuna , josta kaiken ulkomailta tuodun oluen osuus oli 1,6 miljoonaa litraa. Tämä tarkoittaa 7,6 %:ia oluen  kokonaiskulutuksesta.

UUTISSUORA