Pankit saavat pitkälti itse päättää rahoitusalan pelisäännöistä ja toimia oman pelinsä erotuomareina.
Mainos

Suomalaista Alexis Stenforsia on kuvailtu yhdeksi ”maailman pahamaineisimmista huijaripankkiireista”. Stenfors toimi 15 vuotta investointipankkiirina alan tärkeimmissä pankeissa, muun muassa HSBC:n, Citin, Crédit Agricolen ja Merrill Lynchin valuutta- ja korkojohdannaiskauppiaana. Vuonna 2009 hän jäi kiinni sijoitussalkkunsa arvon vääristelystä ja menetti työnsä sekä sai porttikiellon Lontoon Cityn pankkimaailmaan. Kaupoillaan hän aiheutti työnantajalleen Merrill Lynch -pankille 465 miljoonan euron tappiot.

Asiakkaiden huijaamista

Riskitekijä on Stenforsin omakohtaisiin kokemuksiin perustuva selvitys pankki- ja rahoitusalan ongelmista: markkinoiden ja korkojen manipuloinnista, asiakkaiden huijaamisesta sekä kannustinjärjestelmistä, jotka piiskaavat treidaajia ottamaan koko ajan suurempia riskejä. Silloin tällöin kiinni jäävät huijaripankkiirit ovat vain oire alan syvemmistä rakenteellisista ongelmista.

Pankit saavat pitkälti itse päättää rahoitusalan pelisäännöistä ja toimia oman pelinsä erotuomareina. Alexis Stenfors valaisee kiehtovasti globaalia finanssitaloutta pyörittävien treidaajien mielenmaisemaa – kuinka menestyneestä treidaajasta voi tulla konna, rogue trader.

Väitteet perustuvat kokemuksiin

Mainos

Stenforsilla on diplomiekonomin tutkinto ja rahoituksen maisterin tutkinto Tukholman kauppakorkeakoulusta, maisterin tutkinto Community of European Management Schools -kauppakorkeakouluverkostosta ja filosofian tohtorin tutkinto Lontoon yliopiston SOAS-collegesta. Hän toimii parhaillaan taloustieteen ja rahoituksen lehtorina Portsmouth Business Schoolissa. Kirjan väitteet perustuvat tekijän kokemusten lisäksi hänen tutkimustyöhönsä.

Stenforsin kirja vahvistaa tyrmistyttävästi, että talouskriisi oli tosiasiassa pankkien aiheuttama eivätkä ne ole kriisin jälkeenkään juuri muuttaneet huonoja tapojaan.
Guardian

Lähde: Vastapaino

UUTISSUORA